Το μεγάλο κίνημα συμπαράστασης στους εργαζομένους στην εταιρεία efood ανέδειξε μια επιχείρηση σκληρών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Τώρα οι διανομείς κλιμακώνουν τη δράση τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα.
Μετά την πολιτική κόντρα και την οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συρθεί πίσω από τις εξελίξεις βάζοντας σε κίνηση το παροπλισμένο εδώ και χρόνια Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Τώρα, ωστόσο, ήρθε η ώρα οι διανομείς να διεκδικήσουν ακόμη πιο δυναμικά τα δικαιώματά τους με το ΣΒΕΟΔ να καλεί σε στάση εργασίας την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, και μοτοπορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.
Το σωματεία, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει στην ανακοίνωσή του: Καλούμε όλους τους συναδέλφους/ισσες ανεξαιρέτως εργασιακού καθεστώτος (και μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) να στηρίξουν τη στάση εργασίας. Γιατί το συμφέρον όλων είναι κοινό και η πραγματικότητα αποκαλύπτει, ότι όσο ο χρόνος περνάει και το απεχθές καθεστώς της δουλειάς με το κομμάτι δείχνει το αληθινό του πρόσωπο, τόσο οι συνάδελφοι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διεκδικούν τον πραγματικό χαρακτήρα της εργασίας τους, που δεν είναι άλλος από την εξαρτημένη εργασία, με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.
Δεν πείθουν οι νέες εξαγγελίες της εταιρείας
Προηγήθηκε δεύτερη αναδίπλωση της efood, η οποία ωστόσο δεν πείθει ότι ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, καθώς αφενός ισχυρίζεται ότι η διασφάλιση τους είναι «αδιαπραγμάτευτη» αφετέρου όμως εξακολουθεί να δίνει την «επιλογή» να γίνουν «freelancers».
Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, μπορούν να επιλέξουν εάν θα ανανεώσουν την υπάρχουσα σύμβασή τους με τους ίδιους όρους μετά τη λήξη της σύμβασης, ενώ οι προηγούμενοι εκβιασμοί οφείλονταν σε… λανθασμένη επικοινωνία.
Όμως, τα αιτήματα των εργαζομένων ξεπερνούν πλέον τα παραπάνω, καθώς θέτουν όλο και πιο επιτακτικά την ανάγκη να μην είναι όμηροι των τρίμηνων συμβάσεων και αυτές να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων ζητά επίσης να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 115 συναδέλφων, παροχή όλων των ΜΑΠ που προβλέπει ο νόμος και κατάργηση της αξιολόγησης της εταιρείας που εντατικοποιεί την εργασία και προκαλεί καθημερινά εργατικά ατυχήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ύστερα το πρώτο μήνυμα της εταιρείας και την κινητοποίηση χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #cancel_efood και δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις η αξιολόγηση της εταιρεία στη google έπεσε στο 1,1 με πλήθος αρνητικών σχολίων να τη συνοδεύουν.